Jaká je vzdálenost dvou sousedních bodů ?

Podle Wikipedie je prý BOD možno považovat, mimo jiné, za úsečku NULOVÉ délky. Lze ale z bodů - úseček nulové délky - složit úsečku nenulové délky , např. úsečku o délce 1 celá ?

Podle Wikipedie je prý BOD možno považovat mimo jiné za úsečku NULOVÉ délky.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bod

Lze ale z bodů - úseček nulové délky - složit úsečku nenulové délky , např. úsečku o délce 1 celá ?

Pokud ano, pak by musel součet 0+0+0+0+....=1

Jsem neznalý matematik, ale pokud by někdo chtěl argumentovat tím, že BOD není úsečka NULOVÉ délky, ale délky limitně se blížící nule, pak není bezrozměrný, ale jeho rozměr se také jen limitně blíží nule a úsečka pak není objekt jednorozměrný, ale objekt mající tloušťku limitně se blížící nule a tudíž není čistě jednorozměrný. Dále pak ani samotná úsečka o délce 1 celá není interval <0,1> ale pouze (0,1)

Pokud by byly body skutečně úsečky nulové délky, nebo "kruhy" o nulovém průměru, jak daleko by byly středy těchto kruhů ? Pokud 0/2=0 pak by středy těchto objektů (kruhů) byly na stejných místech, tedy by byly totožné. Jak daleko by byl třetí bod, který by sousedil s druhým bodem v "řadě" ? Také nula, tedy pak všechny body, které mají nulový rozměr a sousedí spolu musí být v jednom (a totmtéž) místě a konstrukce jakéhokoliv jiného objektu než bodu je z nich nemožná.

Takže kde je chyba? Jsou body pouze "limitně se blížící nule" velké, a tím pádem neexistuje žádný uzavřený interval, ani žádná celočíselná délka. Nebo je součet nekonečně mnoha absolutních nul jedna celá ?

Autor: Radek Štembera | pátek 26.8.2016 22:23 | karma článku: 13,66 | přečteno: 468x