Amerika : Schránky , letáky a kupóny

... a další poněkud odlišné jevy se kterými se setkáte v americe oproti našim zvyklostem

Každý kdo byl někdy v americe, nebo alespoň pozorně sledoval nějaký americký film si jistě všiml amerických poštovních schránek. Jsou to takové plechové tunýlky na podstavci a jsou umístěny hned u silnice a ne na domně nebo na plotě.

Proč se tak výrazně liší od našich? Inu má to hned několik důvodů. U nás jsem si zvykli, že bydlet v něčem jako "činžák" kde je společná chodba je menší luxus než mít vlastní domek. V americe je to naopak. Většina lidí bydlí v domcích a jen lepší lidé bydlí v tzv. kondomíniích (condominium) což je takový mnohapatrový nóbl činžák. Většinou však má recepci s vrátným, je perfektně udržovaný dost často oplocený... zatímco domky bývají sice na pohled pěkné, ale je to většinou málokdy zděné a skoro zásadně nemají ploty. Minimálně tedy nemají ploty vpředu do ulice, zezadu za domem je mívají a to hlavně kvůli soukromí, většinou se tam však dá normálně jít, tedy pokud vás někdo nezastřelí :) Navíc vzdálenosti jsou dosti velké a proto pošťák nechodí pěšky ,ale jezdí ve speciálním autíčku, a poštu strká do kaslíků rovnou z vozu. Na schránce je malý plastový (většinou červený) "praporek", který pošťák poté co do schránky něco strčí, otočí svisle tak, aby byl vidět z domu majitele a ten z okna uvidí že je něco nového ve schránce. Poté co si poštu vyndá majitel praporek zase sklopí. Schránky jsou nezamykané a dost často bez dvířek. Často je na schránce nebo stojanu také číslo domu. 

Doručovatelé balíků je většinou prostě položí ke dveřím domku, často ani nezvoní a odjedou, takže to že jste dostal balík poznáte nejdřív na internetu a pokud je uvedeno "Delivered at front door" , otevřete dveře a tam už třeba půl dne leží vámi očekávaný balík. Přesto, že jsou schránky nezamykané, nejsou zde většinou ploty a balíčky leží na zemi u dveří často mnoho hodin, ještě se mi nic neztratilo.

Letáky většinou vyhodí okénkem z auta zabalené v igelitovém obalu na příjezdovou cestu k domu. Takže je mnohdy naleznete orosené druhý den. Je pravda, že ač se říká že reklama je v americe všude, letáků tam dostáváte míň než u nás a jsou většinou subtilnější (víc šetří na papíru) a pěkně v jednom pytlíku je "standardní" sada letáků různých firem pro dannou oblast včetně tzv. kupónových knížek.

Tyto kupónové knížky např. Pennysaver, obsahují kupóny restaurací, obchodů, autoopraven... za které vám v případě nákupu je odečtena sleva. Další kupóny si můžete vytisknout na internetu a dost často tím lze ušetřit 5 dolarů na každých 20-25 dolarů nákupu.

Autor: Radek Štembera | pátek 19.10.2012 23:28 | karma článku: 14,59 | přečteno: 1860x
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1083x
konzervativní liberál