Radek Štembera

Amerika : White Trash Recepty 3

14. 10. 2012 22:31:36
..... pokračování. Dnes o věci zvané Hamburger Helper neboli o "Hamburgrovu Pomocníku" AKA Cheese Macu, a jeho výrobě v českých podmínkách.

Minule jsem skončil využitím Flandersových "hovězích" placiček na výrobu hamburgerů, či okrajově jako vylepšení polévek RAMEN jimi, popřípadě jen výpekem z nich , tím však škála jejich využití pouze začíná.

Než se však dostanu k hlavnímu tématu, tedy Hamburger Helperu, zmíním ještě jednu americkou zvláštnost. V americe se téměř neprodává, tavený sýr. Tedy alespoň tak jak ho známe. Pokud na něco takového narazíte, je to většinou dovoz z evropy (veselá kráva) a je dost drahý. Nahrazují to více méně něčím, co se už také u nás rozmáhá a to takovými těmi plátkovými sýry ve fólii jednotlivě balenými (singles). Většinou je to však tak zvaný Proccesed Cheese a to v provedení buďto White American Cheese, Yellow American Cheese a nebo Pepper Jack. Oproti plátkovanému sýru typu Swiss , který vypadá podobně, je tento výrazně levnější, sám o sobě téměř nepoživatelný, ale pro výrobu hamburgerů (tedy lépe řečeno cheesburgerů) daleko lepší. Já doporučuju Yellow American, ten je pro výrobu správného cheesburgeru nejlepší. Naprostý hardcore je žlutý plátkovaný singles cheese z Dollar Tree obchodu (vše za dolar), ale znovu upozorňuji, že je vhodný POUZE na výrobu chessburgerů, nikoliv k přímé konzumaci. U nás se tomu nejvíce podobá plátkovaný jednotlivě balený "tavený" sýr z Kauflandu typu TOAST. Pokud jste v americe déle a zatoužíte po chuti rodné evropy, dejte do hamburgeru sýr typu Swiss, který asi obsahuje stopové množství ementálu a hle, před očima se vám při konzumaci objeví Alpské panorama. Pepper Jack obsahující naopak papričky Jalapeňos je silně pálivý a vše do čeho ho dáte, či ho k tomu přikousnete se mění na TEX-MEX verzi.


A teď již tedy k Hamburger Helperu. Hamburger Helper někdy též nazývaný Cheese Mac, kde slovo MAC neznamená nic jiného než MACaroni a je to v podstatě směs vařených kolínek a sýrové omáčky. Velmi známý je také jako KRAFT Velveeta, ale jak to už bývá, je to možno koupit od menších značek laciněji a stejně dobře. Já preferuji ,i díky ceně, ALDI Cheese and Mac za 29 centů balení, obsahující kolínka a pytlík s práškem (omáčkou). Kolínka jsou o něco subtilnější než naše (s tenčí stěnou, takže se rychleji vaří). Je to tak levné, že většinou kupuju místo obyčejných těstovin tyto krabičky a pokud mi pytlíky s "omáčkou v prášku" zbydou, schovám je a používám na posýpání např. masa či jiných věcí před zapékáním v troubě, ale to už zase odbočuju.

typický ALDI nákup na typickém americkém sporáku

Já to připravuji tak, že kolínka vařím ve směsi vody a plnotučného mléka (které stojí v USA uplně stejně jako mléko polotučné i nízkotučné a je proto naprostá hloupost kupovat jiné). Tím docílím vláčnosti a nemusím do toho nakonec přidávat máslo. Když jsou kolínka vařená, přidá se k nim do hrnce prášek z přiloženého pytlíku a vše se zamíchá. Pokud nedáte moc vody a mléka, část absorbují těstoviny během vaření a část tato prášková směs a výsledek není moc řídký. Chce to cvik. A teď, proč ten Hamburger Helper. Inu, bez hamburgeru - rozuměj placiček z mletého - by to byla trochu, jak to říct .... slabota. Takže upečeme tak 1-2 Flandersovy placičky na osobu a na talíř servírujeme takto : Cheese Mac nejdříve, na něj položíme upečenou Flandersovu placičku a pokapeme výpekem z ní. Pro estéty a na vylepšení je dobré to pokapat kečupem, ale jen trochu. Pár kapek sem tam a nemíchat. Někdy se na obrázcích ukazuje že Hamburger helper je zamíchaný s rozdrobenou placičkou z mletého. Nic proti, ale já to tak nemám rád. Já to jím jako plátek a přílohu. Není špatné to trochu popaprikovat, ale opět jako ten kečup - jen trochu.

Pokud by někdo chtěl vyzkoušet v česku, tedy alespoň zhruba, jak to chutná , doporučuju uvařit kolínka zvlášť a omáčku vyrobit takto :

rozpustit na pánvi trochu másla a přidat hladkou mouku a asi minutu na mírném ohni hřát - vyrobit něco jako jíšku, pak přidávat mléko a míchat až vznikne omáčka. Jak začne vařit stáhnout plyn a nechat 2 minuty prohřát. Pak přidat nastrouhaný sýr (tvrdý) a míchat, až se rozpustí a celé to bude mít hladkou konzistenci. Nejlépe chedar nebo nějaký výraznější žlutý. Místo Flandersových placiček lze použít mražený TESCO beef hamburger, ale není to ono. Vypeče se sice také mraky loje, ale ta chuť to není. Kečup nejlépe Heinz, aby byl dost kyselý.

česká verze

..... pokračování ....

Autor: Radek Štembera | karma: 11.64 | přečteno: 2165 ×
Poslední články autora