Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Amerika : White Trash Recepty 3

..... pokračování. Dnes o věci zvané Hamburger Helper neboli o "Hamburgrovu Pomocníku" AKA Cheese Macu, a jeho výrobě v českých podmínkách.

Minule jsem skončil využitím Flandersových "hovězích" placiček na výrobu hamburgerů, či okrajově jako vylepšení polévek RAMEN jimi, popřípadě jen výpekem z nich , tím však škála jejich využití pouze začíná.

Než se však dostanu k hlavnímu tématu, tedy Hamburger Helperu, zmíním ještě jednu americkou zvláštnost. V americe se téměř neprodává, tavený sýr. Tedy alespoň tak jak ho známe. Pokud na něco takového narazíte, je to většinou dovoz z evropy (veselá kráva) a je dost drahý. Nahrazují to více méně něčím, co se už také u nás rozmáhá a to takovými těmi plátkovými sýry ve fólii jednotlivě balenými (singles). Většinou je to však tak zvaný Proccesed Cheese a to v provedení buďto White American Cheese, Yellow American Cheese a nebo Pepper Jack. Oproti plátkovanému sýru typu Swiss , který vypadá podobně, je tento výrazně levnější, sám o sobě téměř nepoživatelný, ale pro výrobu hamburgerů (tedy lépe řečeno cheesburgerů) daleko lepší. Já doporučuju Yellow American, ten je pro výrobu správného cheesburgeru nejlepší. Naprostý hardcore je žlutý plátkovaný singles cheese z Dollar Tree obchodu (vše za dolar), ale znovu upozorňuji, že je vhodný POUZE na výrobu chessburgerů, nikoliv k přímé konzumaci. U nás se tomu nejvíce podobá plátkovaný jednotlivě balený "tavený" sýr z Kauflandu typu TOAST. Pokud jste v americe déle a zatoužíte po chuti rodné evropy, dejte do hamburgeru sýr typu Swiss, který asi obsahuje stopové množství ementálu a hle, před očima se vám při konzumaci objeví Alpské panorama.  Pepper Jack obsahující naopak papričky Jalapeňos je silně pálivý a vše do čeho ho dáte, či ho k tomu přikousnete se mění na TEX-MEX verzi.

A teď již tedy k Hamburger Helperu. Hamburger Helper někdy též nazývaný Cheese Mac, kde slovo MAC neznamená nic jiného než MACaroni a je to v podstatě směs vařených kolínek a sýrové omáčky. Velmi známý je také jako KRAFT Velveeta, ale jak to už bývá, je to možno koupit od menších značek laciněji a stejně dobře. Já preferuji ,i díky ceně, ALDI Cheese and Mac za 29 centů balení, obsahující kolínka a pytlík s práškem (omáčkou). Kolínka jsou o něco subtilnější než naše (s tenčí stěnou, takže se rychleji vaří). Je to tak levné, že většinou kupuju místo obyčejných těstovin tyto krabičky a pokud mi pytlíky s "omáčkou v prášku" zbydou, schovám je a používám na posýpání např. masa či jiných věcí před zapékáním v troubě, ale to už zase odbočuju.

Já to připravuji tak, že kolínka vařím ve směsi vody a plnotučného mléka (které stojí v USA uplně stejně jako mléko polotučné i nízkotučné a je proto naprostá hloupost kupovat jiné). Tím docílím vláčnosti a nemusím do toho nakonec přidávat máslo. Když jsou kolínka vařená, přidá se k nim do hrnce prášek z přiloženého pytlíku a vše se zamíchá. Pokud nedáte moc vody a mléka, část absorbují těstoviny během vaření a část tato prášková směs a výsledek není moc řídký. Chce to cvik. A teď, proč ten Hamburger Helper. Inu, bez hamburgeru - rozuměj placiček z mletého - by to byla trochu, jak to říct .... slabota. Takže upečeme tak 1-2 Flandersovy placičky na osobu a na talíř servírujeme takto : Cheese Mac nejdříve, na něj položíme upečenou Flandersovu placičku a pokapeme výpekem z ní. Pro estéty a na vylepšení je dobré to pokapat kečupem, ale jen trochu. Pár kapek sem tam a nemíchat. Někdy se na obrázcích ukazuje že Hamburger helper je zamíchaný s rozdrobenou placičkou z mletého. Nic proti, ale já to tak nemám rád. Já to jím jako plátek a přílohu. Není špatné to trochu popaprikovat, ale opět jako ten kečup - jen trochu.

Pokud by někdo chtěl vyzkoušet v česku, tedy alespoň zhruba, jak to chutná , doporučuju uvařit kolínka zvlášť a omáčku vyrobit takto :

rozpustit na pánvi trochu másla a přidat hladkou mouku a asi minutu na mírném ohni hřát - vyrobit něco jako jíšku, pak přidávat mléko a míchat až vznikne omáčka. Jak začne vařit stáhnout plyn a nechat 2 minuty prohřát. Pak přidat nastrouhaný sýr (tvrdý) a míchat, až se rozpustí a celé to bude mít hladkou konzistenci. Nejlépe chedar nebo nějaký výraznější žlutý. Místo Flandersových placiček lze použít mražený TESCO beef hamburger, ale není to ono. Vypeče se sice také mraky loje, ale ta chuť to není. Kečup nejlépe Heinz, aby byl dost kyselý.

..... pokračování ....

Autor: Radek Štembera | neděle 14.10.2012 22:31 | karma článku: 12,28 | přečteno: 2166x
  • Další články autora

Radek Štembera

To není rozbitý - to chce jen trochu lepící pásky !

Myslíte si, že češi, či slované obecně, jsou dobří v opravách věcí svépomnocí ? Pak jste nebyli v americe !

30.8.2016 v 9:30 | Karma: 19,32 | Přečteno: 537x | Diskuse| Fotoblogy

Radek Štembera

Staré "ameriky" v Americe - Daytona Beach Prosinec 2012

Některým lidem se líbí staré ameriky - rozuměj stará americká auta - mně také a tyto jsem vyfotil v prosinci 2012 v Daytoně na Floridě. Doufám že se budou líbit :)

29.8.2016 v 17:18 | Karma: 15,64 | Přečteno: 292x | Diskuse| Fotoblogy

Radek Štembera

Jaká je vzdálenost dvou sousedních bodů ?

Podle Wikipedie je prý BOD možno považovat, mimo jiné, za úsečku NULOVÉ délky. Lze ale z bodů - úseček nulové délky - složit úsečku nenulové délky , např. úsečku o délce 1 celá ?

26.8.2016 v 22:23 | Karma: 13,66 | Přečteno: 468x | Diskuse| Věda

Radek Štembera

Symboly nebo čísla ?

Nedávno mne napadla taková myšlenka : Jsou čísla něco jiného než symboly ? A pokud ano, proč ? Obecná teorie matematiky říká, že nekonečno není číslo. Říká to proto, že se jí nehodí do teorie. Prý je nekonečno jen matematický koncept. Podobné je to ale například i s "číslem" PÍ. O tom sice matematika netvrdí, že to není číslo, ale jinak než jako řecké písmeno PÍ jsem ho zapsané ještě neviděl. Pokud napíšete, že PÍ je 3,1415 je to jen přibližně, je to něco jako tvrdit že 0,0001 je nula. Pro určitou činnost to nevadí, takže věda obecně může počítat obsahy a obvody kruhu... ,ale pro matematiku nula není 0,0001. Taktéž PÍ není 3,1415. Proto je v matematice psáno PÍ symbolem řeckého písmena PÍ. Je tedy PÍ symbol nebo číslo? Každý řekne že číslo. Je to ale pravda ? Pro nekonečno máme také symbol a to ležatou osmičku. Přesto to ale prý číslo není , je to prý koncept. Existuje dokonce matematická operace dělení nulou, která prý není definována, ale pro mne symbolizuje nekonečno. Nevím o aritmetické operaci která symbolizuje PÍ podobně, jako dělení nulou symbolizuje nekonečno. Přesto PÍ je číslo a nekonečno není. K tomuto blogu mne inspirovala moje myšlenka zda existuje způsob jak "zkrotit nekonečno", rozuměj, zda je možné nějakou byť "nekonečno obsahující" metodou změnit nekonečno na konečno. Velmi zhruba řečeno - čím dělit, násobit či jinak "opracovat" nekonečno, aby výsledek byl konečný. Matematika se z toho vysmekla tvrzením, že nekonečno není číslo. Nulu či PÍ zatím za číslo považuje. Jsou to však jen symboly. Nakonec i každé jiné číslo je jen symbol, který si dovedeme "představit" asi tak přesně jako nekonečno. Pouze s použitím obezliček jako bod, nula či limita je převedeme na jiné symboly. Pomocí symbolů si "představíme" jak fungují jiné symboly.

5.3.2014 v 9:15 | Karma: 5,73 | Přečteno: 828x | Diskuse| Věda

Radek Štembera

Amerika : White Trash Recepty 5

.... pokračování. Dnes o uzeninách, Coney Islandu , šunce a pomalém hrnci Slow Cooker

23.10.2012 v 0:07 | Karma: 11,85 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Cestování

Radek Štembera

Amerika : Schránky , letáky a kupóny

... a další poněkud odlišné jevy se kterými se setkáte v americe oproti našim zvyklostem

19.10.2012 v 23:28 | Karma: 14,59 | Přečteno: 1860x | Diskuse| Cestování

Radek Štembera

Amerika : White Trash Recepty 4

... pokračování. Jsem zde v diskusi dost napadán, že mé recepty jsou nezdravé. Tak dnes něco zdravého. Jack Mackerel salad. I když si vůbec nejsem jist jestli naplním důvěru ve mně vloženou.

19.10.2012 v 19:04 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Cestování

Radek Štembera

Fotky : Daytona Beach - před vánocemi 2009

Tyto fotografie vznikly před vánocemi 2009 ve městě Daytona Beach na Floridě. Je to u atlantiku asi 80km od Orlanda. Město je známé jako rodiště NASCARu. Celé je to tu vlastně o autech, motorkách a bílé pláži.

17.10.2012 v 0:15 | Karma: 10,35 | Přečteno: 857x | Diskuse| Fotoblogy

Radek Štembera

Southern Culture on the Skids

Na desku Ditch Diggin (Kopání díry) této skupiny jsem kdysi narazil v Plzeňském CD bazaru , blahé paměti. Zaujal mne obal, kde to Mary Huffové moc sluší , a ... taky cena, a musím říct, že je to jejich asi nejlepší deska. I dnes se ještě dají poslouchat, ale už je to přece jenom parta starších lidí a lepší už mají za sebou. Kdo to nezná musí si na to chvíli zvykat, ale jako všechno, pokud se vám to dostane pod kůži pouštíte si to znovu a znovu.

14.10.2012 v 0:17 | Karma: 6,00 | Přečteno: 590x | Diskuse| Kultura

Radek Štembera

Amerika : White Trash Recepty 2

... pokračování. Dnes mimo jiné o věci zvané Relish a snadné výrobě dobrých hamburgerů.

13.10.2012 v 18:10 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Cestování

Radek Štembera

Amerika : White Trash Recepty 1

Pobývám často v USA a teprve s odstupem času si uvědomuju, jak jsou některé drobnosti v americe odlišné. Zde něco málo o jídle. Berte to s humorem, ale je to pravda.

13.10.2012 v 8:42 | Karma: 12,79 | Přečteno: 1507x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1083x
konzervativní liberál