Radek Štembera

Amerika : White Trash Recepty 1

13. 10. 2012 8:42:23
Pobývám často v USA a teprve s odstupem času si uvědomuju, jak jsou některé drobnosti v americe odlišné. Zde něco málo o jídle. Berte to s humorem, ale je to pravda.

Pobýváte li v americe a to obzvlášť na jihu USA, a nejste li zrovna rozhaza, setkáte se dříve či později s "obyčejným" americkým jídlem. Já osobně jsem velký skrblík a pokud se trochu vyznáte, dá se vyžít v USA levněji než u nás. V názvu se též objevil výraz White Trash , což neberte nijak rasisticky, je to třeba brát spíš sarkasticky a sebeironicky. White Trash neboli Bílý odpad je svým způsobem hrdé sebeoznačení "venkovanů" na jihu USA, kteří si ve svém "venkovanství" doslova bahní. Je to podle mně velká legrace a mně se to líbí. Venkov ale není to co u nás. Takže se to týká vlastně všech.


No ale zpět k jídlu. První co vás zarazí je že v USA nemají chleba. Mají jen něco jako náš toustový chléb. Je obrovský, levný, vydrží strašně dlouho měkký, výhradně balený a plátkovaný a je dost hnusný. Ale zvyknete si. A navíc je vhodné vyhledat ve svém okolí tzv. Bakery Outlet, neboli výprodej pečiva. Je to většinou distribuční firma pečiva odkud pečivo rozváží a kde , pokud se blíží datum expirace , vyprodávají tyto "chleby" a dále hot dog a hamburger buns (neboli něco jako rohlíky a housky , vždy balené , rozkrojené a v velkých baleních.) Dále zde vyprodávají donuty (takové ty koblihy s dírou) namáčené v čokoládě a jiných šílenstvích jako třeba glazování z cukru apod. Ceny jsou mírné a většinou pod dolar za balení. Pokud mi někdo bude namítat že za 79 centů je chleba i ve WalMartu, pak ano, ale ten je ještě mnohem hnusnější. Toto jsou chleby které se prodávají normálně za 2-5 dolarů. Všeobecně platí čím těžší (hustší) matérie to je, tím vyšší kvalita. Nedoporučuju však snažit se jako můj otec hledat "tmavý" (vícezrnný) chléb. Je většinou sladký a chuti jako perník , tedy naopak čím bělejší tím lepší např. takový White Wonder nebo Texas Toast je OK. Taktéž "restaurant style" hotdogové "rohlíky" a hamburgerové "buny" mající vyšší měrnou hmotnost a jsouce sypány semínky bývají slušné. Ty se prodávají , jak já říkám , v matracích , tedy v pytlích na platech o 12 či více kusech. Máte-li mrazák a to je v USA naprostá nutnost dáte pečivo ihned po donesení zmrazit a je za pár dolarů na týden vykydáno.

Položka číslo dvě, maso. Nejlevnější a nejuniverzálnější je mleté maso, a v extrémním případě White Trashismu je to tzv. BURGER. Burger je placička (pattie) z mletého masa. Podle kvality je buď hovězí (nejlepší) , kuřecí či krůtí (střed) a nebo MIX všeho možného (nejhorší). Dobrá značka je BUBBA BURGER ale správný White Trash je Flanders (tzv. oranžová krabice 5-7 liber) což je MIX všeho možného i když označovaný jako beef (hovězí) patties , a tajná přísada je beef hearts (neboli hovězí srdce) což je podle mně asi jediné co je na nich hovězího, ale to je fajn. Tu chuť ničím nenahradíš. Teď možná trvale bydlící američané vyprsknou, ale pokud se do ameriky vrátíte po nějakém čase "odloučení" opravdu vám to chybí. Poté co zaženete chuť na Flanders Beef Patties pár desítkami porcí, můžete přejít na jinou značku nebo dokonce na čisté (nekořeněné) mleté, ale to již je jiná story.


..... pokračování příště

Autor: Radek Štembera | karma: 12.79 | přečteno: 1506 ×
Poslední články autora