Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nevím, co míníte pod pojmem "Obecná teorie matematiky", nikdy jsem nic takového neslyšel, ale v matematické analýze a v teorii množin je samozřejmě nekonečno považováno za úplně (nebo skoro úplně) normální číslo. Jak již poznamenal pan Tachovský dole. V teorii množin se dokonce počítá s několika nekonečny, přičemž na nich existuje uspořádání. To znamená, že třeba nekonečno definované všemi přirozenými čísly je menší než nekonečno definované reálnými čísly. Ta velikost nekonečna se nazývá "mohutnost" a ta jednotlivá nekonečna se nazývají "kardinály" a značí se pomocí arabského písmene alef. Není známo, kolik různých nekonečen vlastně je, ale prof. Vopěnka kdysi sestrojil "největší" nekonečno a dodnes snad není dokázáno, jestli existuje ještě nějaké větší. No a tak dále, s nekonečny je možno si užít téměř nekonečnou zábavu, jen je potřeba si něco přečíst a nehloubat osamoceně. Protože si buďte jistý, že všechno, co dokážete vyhloubat, už dávno vyhloubali jiní, a dokonce lépe. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Už zjistili jak je to s tou hypotézou kontinua?

0 0
možnosti
Foto

Vědci z Yale University nedávno zjistili, že přesná hodnota nekonečna je 723961.29 a že při dosažení této hodnoty dochází k různým fyzikálním komplikacím. Pokud například váha lokomotivy dosáhne tuto hodnotu, lokomotiva se stane nekonečně hmotnou a nepohne s ní ani pár koní. Teda ledaže by těch koní bylo přesně 723961.29, pak možná jo.

Mimochodem pro čísla nad touto hodnotou se bude používat výraz konečná nadlimitní čísla a obdobně pro čísla pod. Nekonečno je tudíž něco jako rychlost světla. Má konečnou hodnotu, ale nelze se k ní přiblížit. Dobrodruhové, kteří by se o to pokusili by se mohli ocitnout v nekonečníku. A to bych nikomu nepřál.

Naopak konečno má hodnotu nekonečnou, neboť je nekonečně mnoho konečných čísel. Konečná je i ležatá osmička, která nemá s nekonečnem nic společného. Je jen trochu společensky unavena.

0 0
možnosti

Univesita Yale a vy jste jistě uznávaným odborníkem, přesto si dovolím poznamenat že 0,29 koně je konina a nevyvíjí žádnou přidanou sílu v tahu. Dále se obávám že pokud je váha lokomotivy udávaná v kilogramech, pak bude váha koní o stejném počtu větší, neboť průměrný kůň váží více než jeden kilogram a tudíž je takové množství koní na jednom místě vyloučeno, neboť by tam došlo k deformaci zeměplochy. Obzvlášťě pak pokud by koně dupali.

1 0
možnosti

Jestli chcete ""opracovat" nekonečno, aby výsledek byl konečný", tak si vemte např. libovolný nevlastní integrál, který konverguje... Například int(1/(4+x^2), x=-inf...+inf), což vyjadřuje plochu pod onou funkcí v mezích od mínus nekonečna do plus nekonečna. Světe div se, velikost takové plochy, která je "omezená" nekonečnem, je cca 1.57 (=Pi/2), tzn. konečné číslo. Jinak vaše úvahy o Pi, které je prostě iracionálním číslem podobně jako odmocnina ze 2, jsou prostě naivní.

2 0
možnosti

Očekával jsem nějaký takový "návrh" na zkrocení nekonečna, ale má to vadu, plocha pod tou vaší křivkou je zapsána opět symbolicky tedy Pí/2. To že to je cca 1,57 je hezké ,ale má to s nekonečnem pramálo společného, to jste nemusel integrovat od - do + nekonečna, ale třeba jen od -10000 do plus 10000. Pakliže je 10000 nekonečno pak je to OK.

0 0
možnosti

Koukam, ze toho moc o matematice moc nevite. Zkuste si precist nejake zaklady analyzy a teorie mnozin. Pak Vam to bude snad jasnejsi.

2 0
možnosti

Kouzlo je v systému zápisu.

V desítkovém zápisu prostě nelze číslo pí zapsat, proto se užívá symbol pí. Nebyl by však velký problém zkonstruovat systém zápisu, v němž by pí bylo lze v úplnosti napsat. Místo desítkového systému by to byl systém, kde by pí bylo třeba číslem 1. Pak by bylo zapsáno úplně.

1 1
možnosti

Jak by se v takovém systému zapsalo "naše" číslo 1 ? PÍ? To jen potvrzuje mojí teorii, že čísla a symboly jedno jest a pomocí symbolů definujeme jiné symboly, nikoliv čísla.

0 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1083x
konzervativní liberál