Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Amerika : White Trash Recepty 3

14. 10. 2012 22:31:36
..... pokračování. Dnes o věci zvané Hamburger Helper neboli o "Hamburgrovu Pomocníku" AKA Cheese Macu, a jeho výrobě v českých podmínkách.

Minule jsem skončil využitím Flandersových "hovězích" placiček na výrobu hamburgerů, či okrajově jako vylepšení polévek RAMEN jimi, popřípadě jen výpekem z nich , tím však škála jejich využití pouze začíná.

Než se však dostanu k hlavnímu tématu, tedy Hamburger Helperu, zmíním ještě jednu americkou zvláštnost. V americe se téměř neprodává, tavený sýr. Tedy alespoň tak jak ho známe. Pokud na něco takového narazíte, je to většinou dovoz z evropy (veselá kráva) a je dost drahý. Nahrazují to více méně něčím, co se už také u nás rozmáhá a to takovými těmi plátkovými sýry ve fólii jednotlivě balenými (singles). Většinou je to však tak zvaný Proccesed Cheese a to v provedení buďto White American Cheese, Yellow American Cheese a nebo Pepper Jack. Oproti plátkovanému sýru typu Swiss , který vypadá podobně, je tento výrazně levnější, sám o sobě téměř nepoživatelný, ale pro výrobu hamburgerů (tedy lépe řečeno cheesburgerů) daleko lepší. Já doporučuju Yellow American, ten je pro výrobu správného cheesburgeru nejlepší. Naprostý hardcore je žlutý plátkovaný singles cheese z Dollar Tree obchodu (vše za dolar), ale znovu upozorňuji, že je vhodný POUZE na výrobu chessburgerů, nikoliv k přímé konzumaci. U nás se tomu nejvíce podobá plátkovaný jednotlivě balený "tavený" sýr z Kauflandu typu TOAST. Pokud jste v americe déle a zatoužíte po chuti rodné evropy, dejte do hamburgeru sýr typu Swiss, který asi obsahuje stopové množství ementálu a hle, před očima se vám při konzumaci objeví Alpské panorama. Pepper Jack obsahující naopak papričky Jalapeňos je silně pálivý a vše do čeho ho dáte, či ho k tomu přikousnete se mění na TEX-MEX verzi.

A teď již tedy k Hamburger Helperu. Hamburger Helper někdy též nazývaný Cheese Mac, kde slovo MAC neznamená nic jiného než MACaroni a je to v podstatě směs vařených kolínek a sýrové omáčky. Velmi známý je také jako KRAFT Velveeta, ale jak to už bývá, je to možno koupit od menších značek laciněji a stejně dobře. Já preferuji ,i díky ceně, ALDI Cheese and Mac za 29 centů balení, obsahující kolínka a pytlík s práškem (omáčkou). Kolínka jsou o něco subtilnější než naše (s tenčí stěnou, takže se rychleji vaří). Je to tak levné, že většinou kupuju místo obyčejných těstovin tyto krabičky a pokud mi pytlíky s "omáčkou v prášku" zbydou, schovám je a používám na posýpání např. masa či jiných věcí před zapékáním v troubě, ale to už zase odbočuju.

typický ALDI nákup na typickém americkém sporáku

Já to připravuji tak, že kolínka vařím ve směsi vody a plnotučného mléka (které stojí v USA uplně stejně jako mléko polotučné i nízkotučné a je proto naprostá hloupost kupovat jiné). Tím docílím vláčnosti a nemusím do toho nakonec přidávat máslo. Když jsou kolínka vařená, přidá se k nim do hrnce prášek z přiloženého pytlíku a vše se zamíchá. Pokud nedáte moc vody a mléka, část absorbují těstoviny během vaření a část tato prášková směs a výsledek není moc řídký. Chce to cvik. A teď, proč ten Hamburger Helper. Inu, bez hamburgeru - rozuměj placiček z mletého - by to byla trochu, jak to říct .... slabota. Takže upečeme tak 1-2 Flandersovy placičky na osobu a na talíř servírujeme takto : Cheese Mac nejdříve, na něj položíme upečenou Flandersovu placičku a pokapeme výpekem z ní. Pro estéty a na vylepšení je dobré to pokapat kečupem, ale jen trochu. Pár kapek sem tam a nemíchat. Někdy se na obrázcích ukazuje že Hamburger helper je zamíchaný s rozdrobenou placičkou z mletého. Nic proti, ale já to tak nemám rád. Já to jím jako plátek a přílohu. Není špatné to trochu popaprikovat, ale opět jako ten kečup - jen trochu.

Pokud by někdo chtěl vyzkoušet v česku, tedy alespoň zhruba, jak to chutná , doporučuju uvařit kolínka zvlášť a omáčku vyrobit takto :

rozpustit na pánvi trochu másla a přidat hladkou mouku a asi minutu na mírném ohni hřát - vyrobit něco jako jíšku, pak přidávat mléko a míchat až vznikne omáčka. Jak začne vařit stáhnout plyn a nechat 2 minuty prohřát. Pak přidat nastrouhaný sýr (tvrdý) a míchat, až se rozpustí a celé to bude mít hladkou konzistenci. Nejlépe chedar nebo nějaký výraznější žlutý. Místo Flandersových placiček lze použít mražený TESCO beef hamburger, ale není to ono. Vypeče se sice také mraky loje, ale ta chuť to není. Kečup nejlépe Heinz, aby byl dost kyselý.

česká verze

..... pokračování ....

Autor: Radek Štembera | neděle 14.10.2012 22:31 | karma článku: 8.44 | přečteno: 1724x

Další články blogera

Radek Štembera

To není rozbitý - to chce jen trochu lepící pásky !

Myslíte si, že češi, či slované obecně, jsou dobří v opravách věcí svépomnocí ? Pak jste nebyli v americe !

30.8.2016 v 9:30 | Karma článku: 16.06 | Přečteno: 371 | Diskuse

Radek Štembera

Staré "ameriky" v Americe - Daytona Beach Prosinec 2012

Některým lidem se líbí staré ameriky - rozuměj stará americká auta - mně také a tyto jsem vyfotil v prosinci 2012 v Daytoně na Floridě. Doufám že se budou líbit :)

29.8.2016 v 17:18 | Karma článku: 14.71 | Přečteno: 248 | Diskuse

Radek Štembera

Jaká je vzdálenost dvou sousedních bodů ?

Podle Wikipedie je prý BOD možno považovat, mimo jiné, za úsečku NULOVÉ délky. Lze ale z bodů - úseček nulové délky - složit úsečku nenulové délky , např. úsečku o délce 1 celá ?

26.8.2016 v 22:23 | Karma článku: 13.06 | Přečteno: 436 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Marie Kubešová

Za krásami jihozápadní Anglie - Bath

Při cestě po jihozápadní Anglii nelze vynechat jedno z nejhezčích anglických měst Bath. V současné době má kolem 90 000 obyvatel, ale ročně ho navštíví, kromě déle pobývajících turistů, zhruba 3,8 milionu jednodenních návštěvníků.

24.6.2017 v 17:58 | Karma článku: 11.96 | Přečteno: 213 | Diskuse

Martina Pixová

Bari - divoký Jih

Chtěla jsem psát o krásách a divokosti Jižní Itálie. Ale poslední den v Bari, hlavního města Apulie, jsem byla okradena a tak nemám fotky, kterými bych krásu doložila, ani aparát, abych pořídila nové. Zbývá tedy jen ta divokost.

24.6.2017 v 17:40 | Karma článku: 13.92 | Přečteno: 249 | Diskuse

Tomáš Flaška

České dráhy - nekonečný zmar

Párkrát se svezete a obdivujete komfort. Průvodčí se velice vylepšili. Ochota, úsměvy. Ale pak zase jednou narazíte a zjistíte, že se toho zase až tak moc nezměnilo.

24.6.2017 v 11:38 | Karma článku: 28.45 | Přečteno: 864 | Diskuse

Libor Čermák

Pěší výlet Čertovou brázdou

Protože už panuje letní atmosféra, vydal jsem se na další pěší výlet tentokrát do Posázaví. A to přímo do samotného města Sázava. A pak lesy stále na sever. Kopíroval jsem tak prastarou cestu zvanou Čertova brázda.

24.6.2017 v 4:57 | Karma článku: 15.57 | Přečteno: 372 |

Jan Tomášek

Frankfurt 1998

„Podle fotek to tam vypadá jako někde v Atlantě“ projevoval nadšení kámoš, se kterým jsme se chystali do nejameričtějšího města Německa, ne-li celé Evropy.

23.6.2017 v 22:20 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 203 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 989
konzervativní liberál

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.